Merihovin historia


Merihovin perustyöt aloitettiin sotien jälkeen vuonna 1946. Kaikki rakennustarvikkeet olivat sodan jälkeen kortilla. Betoniraudat ja suurin osa nauloista ja tiilistä haettiin Rovaniemen maalaiskunnasta, Muurolan vanhasta parantolasta, jonka saksalaiset olivat perääntyessään räjäyttäneet maan tasalle. Naulat suoristettiin ja tiilet puhdistettiin. Parhaimmillaan työmaalla oli yhtäaikaa töissä yli 300 rakentajaa.

Merihovi avattiin 27.4.1949. Materiaalipulasta huolimatta lopputulos oli komea. Muotoilija Paavo Tynellin suunnittelema sisustus, hohtavat kattolampetit ja klassiset valkeat pylväät salissa henkivät juhlatunnelmaa, ja suuressa Uitto-kabinetissa oli avotakka lappilaiseen tapaan. Kemiläiset ja ulkopaikkakuntalaiset ihastuivat taloon. Pakinoitsija Ari Joutsi kirjoitti Helsingin Sanomissa 24.5.1950 " Kemissä olivat kaupungin kasvot muuttuneet kahden vuoden aikana tavattomasti. Ilahduttavimmaksi tuttavuudeksi — katsomme nyt asioita matkailuliikenteen kannalta —muodostui kaupungin uusi hotelli Merihovi, joka ulkoasultaan, laitteiltaan ja tottapuhuen myös johtonsa puolesta voidaan lukea maamme ensimmäisten joukkoon.

Hotellin ensimmäinen leikekirja, jota säilytetään Kemin historiallisessa museossa, kertoo alkuaikojen tapahtumista ja kävijöistä. Presidentti Urho Kekkonen yöpyi hotelli Merihovissa ensi kertaa vuonna 1956 ja sittemmin pitkään vuosittain Lapin kalamatkoilta palatessaan. Avaruuslentäjä Juri Gagarin veti väkeä hotelli Merihoviin ja sieltä lähetettiin myös kaupungin ensimmäiset televisiolähetykset. Oli iltapäivätansseja, rouvien muotinäytöksiä, Martinhanhipäivällisiä ja tietysti vappulounaita. Maanantain päivätanssit olivat erityisen suosittuja.

Alusta alkaen Merihovissa toimi kaksi ravintolaa, ensimmäisen luokan hotelliravintola toisessa kerroksessa ja kansan paikka katutasossa. Viimeksi mainittu ristittiin Ankkuriksi. Aikojen kuluessa Ankkuri muuttui maankuuluksi taiteilijakapakaksi.

Aika kului edelleen ja lama tuli. Merihovi suljettiin 1997. Onnellisen sattuman ja johdatuksen kautta Merihovin vanhat hopeiset ruokailuvälineet ja alkuperäiset valaisimet saatiin nykyisten omistajien Päivikki Palosaaren ja Pekka Saaren varastoon. Harvoin on kokonaista kerrostaloa hankittu veitsien, haarukoiden ja lamppujen ympärille.

Täysin uudistetun 50-vuotiaan Merihovin avajaiset olivat 30.10.1999. Hotelli oli käynyt läpi perusteelisen ja työlään remontin, jossa lähes kaikki uusittiin. Kunnostuksessa kunnioitettiin vanhaa ja mahdollisimman pitkälle nykyajan vaatimukset huomioon ottaen. Alkuperäiset valaisimet olivat lähes kaikki tallella, hopeat kiillotettuina kaapeissaan. Yläkerran ruokaravintola ja Ankkuri entisillä paikoillaan ja 69 huonetta valmiina vieraita varten.